Roliga kortspel

Fördelen med en kortlek är att det går inte bara att göra tricks med dem, det går ju faktiskt även att spela en massa roliga kortspel. Det finns de man kan göra själv, olika patienter, sedan finns det kortspel för två eller kortspel för flera spelare. 

Bland kul kortspel finns skitgubbe, Chicago, plump, stress och vändåtta. På nätet kan du hitta regler för olika kortspel om du inte har koll på hur du ska spela dem. Kan förklara en av dem här, lite snabbt, nämligen skitgubbe. För en del är denna känd som spansk skitgubbe eller vändtia. Det finns nämligen en annan som heter skitgubbe, även kallad mas, men det är inte den jag talar om. Den versionen kan ni läsa om här på Wikipedia

Den skitgubbe jag menar går till så här;

Varje spelare tilldelas tre kort som läggs på bordet med bildsidan neråt. På vart och ett av dem läggs ytterligare ett kort med bildsidan uppåt. Dessutom får varje spelare tre kort att ha på hand. Nu finns möjligheten att byta korten som ligger med bildsidan uppåt med dem du har på din hand. Dessutom får man lägga kort från sin egen hand på vilka uppvända kort som helst på planen, men bara om det är samma valör, till exempel ess på ess). Det rekommenderas att du lägger så låga kort som möjligt på motståndares uppvända kort, men tvåor, ess, tior och andra höga kort bör man ha på sin egen hand, eller helst av allt på bordet.

Målet med spelet är att bli först med att bli av med alla sina kort, även dem som ligger på bordet. I spelet finns två kort som har lite annorlunda egenskaper jämfört med de andra. Dessa kort är: den annars underskattade 2:an och den viktiga 10:an. Båda korten kan läggas på vilket annat kort som helst. Om 2:an läggs börjar stegen om, samma spelare kan alltså lägga vilket kort som helst. Om 10:an, "vändtian", läggs så vänds högen bort och samma spelare får lägga första kortet i nästa. Fyra kort av samma valör räknas som en "tia" och vänder bort hela högen.

 

31 Jan 2019